گزارش نقض سیستماتیک حقوق انسانی آذربایجانیها در ایران

 

نقض سیستماتیک حقوق انسانی آذربایجانیها در ایران در ماه فوریه سال ۲۰۱۰ همچون ماههای گذشته ادامه داشت. فعالین آذربایجانی در این ماه مورد بازداشت خودسرانه قرار گرفته و به زندانهای طویل المدت محکوم گردیدند. با فرارسیدن روز جهانی زبان مادری شهر های آذربایجان فضایی امنیتی به خود گرفت و ماموران امنیتی ایران مانع از برگزاری آزادانه مراسم این روز در شهرهای آذربایجان شدند. قتل شاعر آذربایجانی در این ماه موجب نگرانیهای فراوان در خصوص آغاز دوری از قتلهای مشکوک در شهر آذربایجان و بویژه شهر تبریز شده است. مسئولین امنیتی و قضائی ایران در ماه فوریه نیز از دادن مرخصی به سعید متین پور فعال حقوق بشر آذربایجانی که دچار بیماریهای حاد جسمی است امتناع کرده و وی بدون دسترسی به پزشک همچنان در زندان اوین به سر می برد. ممانعت از برگزاری مراسمات فرهنگی آذربایجانی و فیلترینگ سایتهای اینترنتی از دیگر وقایع ماه فوریه می باشد.

 

وضعیت وخیم جسمی سعید متین پور در زندان

 

سعید متین پور فعال حقوق بشر و روزنامه نگار آذربایجانی در شرایط بد جسمی و بدون دسترسی به امکانات پزشکی در زندان اوین تهران به سر می برد. این روزنامه نگار زندانی ۹ بهمن ۸۸(۲۹ ژانویه ۲۰۱۰) دچار درد شدید قلب و عارضه قلبی شده  و مسئولین زندان او را بعد از مدت زیاد و با تاخیر به پزشک منتقل کرده اند.

متین پور پیش از این نیز در ۲۸ شهریور ۸۸(۱۹ سپتامبر ۲۰۰۹) دچار عارضه قلبی گردیده بود. پزشکان متخصص بر این عقیده اند که در صورت تکرار حملات قلبی،  سلامتی جسمی متین پور دچار مشکل جدی خواهد شد و زندان اوین فاقد امکانات کافی پزشکی برای درمان وی می باشد بنابراین او باید سریعا در خارج از زندان تحت درمان پزشکی قرار گیرد.

مراجعات مکرر وکیل و خانواده متین پور به مسئولین قضائی و درخواست مرخصی وی جهت درمان در خارج از زندان تا کنون بی نتیجه مانده است و مقامات قضائی از ارائه پاسخ به درخواست مرخصی این روزنامه نگار زندانی امتناع میکنند. مسئولین قضایی به خانواده این روزنامه نگار رندانی گفته اند که وزارت اطلاعات ضمن ارسال نامه ای اعطای هرگونه مرخصی به این زندانی را ممنوع اعلام کرده است.

 

این فعال حقوق بشر آذربایجانی پس از دستگیری در ۴ خرداد ۸۶(۲ می ۲۰۰۷) و تحمل ۹ ماه بازجویی تحت شکنجه جسمی در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران محاکمه و در جریان پرونده مربوط به حضور عده ای از شخصیتهای آذربایجانی در کنفرانسی حقوق بشری در کشور ترکیه به هشت سال حبس تعزیری محکوم گردیده است. این روزنامه نگار آذربایجانی در اثر شکنجه های اعمال شده بر وی در دوران بازداشت موقت دچار ناراحتی های قلبی، ریوی، سردرد و کمردرد شدید شده است.

اتهام متین پور همکاری با دول خارجی متخاصم و تبلیغ علیه نظام عنوان شده است. مدافعان حقوق بشر در آذربایجان اتهامات وارده به متین پور را بی اساس دانسته و تصریح می کنند که متین پور به دلیل فعالیت هایش در عرصه روزنامه نگاری و دفاع از حقوق بشر در آذربایجان مورد خشم حکومت ایران قرار گرفته است.

سازمانهای بین المللی حقوق بشر از جمله عفو بین الملل و گزارشگران بدون مرز متین پور را زندانی عقیده و وجدان نامیده و خواهان آزادی بی قید و شرط وی می باشند.

 

قتل شاعر آذربایجانی

 

مرگ مشکوک فعالین سیاسی و فرهنگی آذربایجانی در سالهای اخیر افزایش یافته به گونه ای در سالهای گذشته چندین تن از فعالین سیاسی آذربایجانی به طرز مشکوکی جان باخته اند.

جسد مجید امیری شاعر آذربایجانی و کارمند دیوان محاسبات آذربایجان شرقی که به طرز مشکوکی جان باخته بود ۷ بهمن ۸۸(۲۷ ژانویه ۲۰۱۰) در گاراژ منزلش در تبریز پیدا شده است. مسئولین پزشکی قانونی تبریز پس از انتقال جسد به این اداره مانع از روئیت جسد این شاعر آذربایجانی توسط خانواده اش شده اند و علت مرگ این کارمند را گازگرفتگی ناشی از دود اگزوز اتومبیل اعلام کرده اند. این در حالی است که به هنگام پیدا شدن جسد آثار ضرب و شتم و خونریزی بر روی بدن مقتول مشخص بوده است.

مامورین اداره اطلاعات خانواده امیری را تهدید و از پیگیری علت واقعی مرگ این کارمند آذربایجانی منع کرده اند. مامورین آنها را مجبور کرده اند تا جسد را بدون بررسی دقیق پزشکی دفن کنند. این کارمند دیوان محاسبات آذربایجان شرقی در زمینه مبارزه با فساد اداری در استان آذربایجان شرقی فعال بوده است. وی در همین راستا طی نامه هایی به سران نظام از فساد اداری موجود در این استان انتقاد و خواهان مبارزه با فساد اداری در ادارات این استان شده بود.

نزدیکان امیری می گویند این کارمند آذربایجانی به دلیل پیگیری جدی پرونده های فساد اداری مسئولین رده بالای استان آذربایجانشرقی از طرف اداره اطلاعات تبریز احضار و تهدید به مرگ شده بود

 

بازداشت فعالین مدنی آذربایجانی

 

مسابقات تیم تراکتورسازی تبریز در ماههای اخیر به صحنه طرح مطالبات ملی و زبانی آذربایجانیها تبدیل شده است و ماموران امنیتی ایران سعی در محدود کردن بروز احساسات ملی آذربایجانیها پس از مسابقات این تیم را دارند

محمد علیمرادی فعال مدنی آذربایجانی و از هواداران تیم فوتبال تراکتورسازی تبریز ۱۳ بهمن ۸۸(۲ فوریه ۲۰۱۰) پس از تحمل ۱۳ روز بازداشت موقت به قید وثیقه ۲۰ میلیون تومانی از زندان تبریز آزاد شده است. بازداشت علیمرادی پس از چاپ و انتشار گسترده پوستر تبلیغاتی تیم فوتبال تراکتورسازی به زبان ترکی آذربایجانی صورت گرفته بود. این پوسترها با مجوز باشگاه تراکتورسازی و با هماهنگی اداره ارشاد تبریز چاپ و منتشر شده است

پیش از این نیز چاپخانه و لیتوگرافی نگار و عافیت و صوتی تصویری آذربایجان در رابطه با این پرونده از سوی ادارات اطلاعات و اماکن تبریز پلمپ و علی عافیت، داود شیری و چندین تن دیگر در این ارتباط بازداشت شده بودند که همگی به قید وثیقه از زندان آزاد شده اند.

بازداشت فعالین فرهنگی آذربایجانی و پلمپ مراکز چاپ و انتشار پوسترهای تیم تراکتورسازی تبریز و آزار و اذیت صاحبان آنها در حالی صورت می پذیرد که این پوسترها پس از کسب مجوز نشر از باشگاه تراکتورسازی و با موافقت اصولی اداره ارشاد تبریز انتشار یافته بود.

رحیم حسین زاده (کارمند سازمان آب و فاضلاب استان قم) و روح الله حیدری شهروندان آذربایجانی روز جمعه ۷ اسفند ۸۸(۲۶ فوریه ۲۰۱۰) در جریان مسابقات بین المللی کشتی یادگار امام توسط ماموران امنیتی و انتظامی قم بازداشت و پس از چند روز به قید وثیقه آزاد شدند. بازداشت این فعالین توام با ضرب و شتم آنها و بدنبال طرح شعارهای «آذربایجان وار اولسون ؛ ایسته مین خوار اولسون»، «یاشاسین آذربایجان» و «زنجان تبریز همدان ؛ یاشاسین آذربایجان» توسط آذربایجانیهای حاضر در سالن و تشویق کشتی گیران ترک شرکت کننده در این مسابقات صورت گرفته بود.

اتهام این افراد اشاعه پان ترکیسم از طریق تشویق کشتی گیران ترک شرکت کننده در این تورنمنت بین المللی عنوان شده و پرونده در شعبه ۵ دادرسی دادگستری استان قم در جریان است.

سال گذشته نیز در جریان برگزاری این تورنمنت بین المللی جلال ذوالفقاری و محمد سلیمانی از فعالین مدنی آذربایجانی در قم پس از تشویق کشتی گیران ترک شرکت کننده در این مسابقات بازداشت شده بودند که بدنبال اعتراض کنفدراسیون جهانی کشتی(فیلا) این افراد پس از چند ساعت بازداشت آزاد شدند.

 

مهدی اژدری، بابک میامی، حسن کریمی و شهروز تختی چهار از فعال مدنی آذربایجانی در اردبیل روز سه شنبه ۴ اسفند ۸۸(۲۳ فوریه ۲۰۱۰) از سوی ماموران اداره اطلاعات بازداشت و پس از چهار روز بازداشت موقت به قید ضمانت و وثیقه ۳۰ میلیون تومانی از زندان آزاد شدند. بازداشت این افراد بدنبال پخش گسترده اعلامیه هایی با موضوع تبریک روز جهانی زبان مادری در سطح شهرهای استان اردبیل و مناطق ترک نشین استان گیلان صورت گرفته بود. ماموران اداره اطلاعات اردبیل پس از بازداشت این افراد با مراجعه به منزل مهدی اژدری اقدام به تفتیش خانه نموده و کیس کامپیوتر ، کتاب و دیگر وسائل شخصی وی را با خود برده بودند.

 

بلاتکلیفی فعالین آذربایجانی در زندان

 

عبدالله صدوقی روزنامه نگار آذربایجانی که ۲۸ دی ۸۸(۱۸ ژانویه ۲۰۱۰) بازداشت شده بود در شرایط بلاتکلیفی در زندان تبریز  از ۲۹ بهمن ۸۸(۱۸ فوریه ۲۰۱۰) دست به اعتصاب غذا زده است. این روزنامه نگار آذربایجانی دلایل اعتصاب غذای خود را اعتراض به دستگیریش پس از چاپ پوستر مجوزدار و همچنین نگهداری طولانی مدت در زندان بدون صدور هرگونه حکم قضائی عنوان کرده است. به گفته خانواده این روزنامه نگار زندانی وی در اثر اعتصاب دچار ۲۰ کیلوگرم کاهش وزن شده است و معده وی خونریزی کرده است.

مسئولین زندان تبریز این روزنامه نگار آذربایجانی را پس از اعلام اعتصاب غذا به بند ۱۰جرایم زندان تبریز - که محل نگهداری زندانیان شرور و خطرناک است - منتقل کرده اند و افراد شرور با تحریک مسئولین زندان اقدام به ضرب و شتم این روزنامه نگار زندانی نموده اند.

 

روز جهانی زبان مادری و جو امنیتی در آذربایجان

 

شهرهای آذربایجان در روز جهانی زبان مادری مملو از ماموران امنیتی و ضد شورش بود و آذربایجانیها در این روز شاهد فضایی امنیتی و نظامی در شهرهای خود بودند.

بدنبال پخش فراخوان فعالین آذربایجانی در تبریز و دعوت مردم به تجمع روز جهانی زبان مادری در ۲ اسفند ٨٨ (۲۱ فوریه ۲۰۱۰) این شهر فضایی نظامی به خود گرفته بود.حضور گسترده ماموران امنیتی در میدان شهناز و خیابانهای اطراف و گشت زنی صدها موتورسوار مسلح به اسلحه های ساچمه ای در این شهر محسوس بود.علاوه از این مامورین لباس شخصی در این روز به تعداد زیاد در میادین و معابر اصلی شهر مستقر و اقدام به کنترل اوضاع و جلوگیری از هرگونه تجمع بیش از دو نفر می نمودند.

 

شهرهای دیگر آذربایجان نیز همچون تبریز فضایی امنیتی داشت و فعالین آذربایجانی با پخش خودکارهای مزین به شعار «تورک دیلینده مدرسه اولمالیدیر هر کسه» و چاپ و پخش اعلامیه ها و پوسترهای تبلیغاتی با شعارهای «منیم دیلیم اولن دئییل باشقا دیله دونن دئییل»، «آنا دیلینده مدرسه اولمالیدیر هر کسه»، «به تبعیضات زبانی و ملی در حق آذربایجانیها پایان دهید»،«آذربایجان میللتینین ایستگی : آذربایجانلیلارا گوره آیری سئچگیلیک و تبعیضلرین دودورولماسی» خواهان توقف سیستم تبعیض زبانی در ایران شده و روز جهانی زبان مادری را به آذربایجانیها تبریک گفتند.

شایان ذکر است علیرغم اینکه ایران یکی از اعضای سازمان ملل متحد و متعهد است که از زبان مادری اتنیکهای ساکن ایران حمایت کرده و زمینه رشد و توسعه آنها را فراهم آورد اما با این همه نهادهای امنیتی ایران مانع از برگزاری روز جهانی زبان مادری در مناطق غیر فارس در ایران می شوند.

اصل ۱۵ قانون اساسی ایران تحصیل به زبان مادری اتنیکهای غیر فارس ساکن ایران را آزاد اعلام کرده است اما خواست تحصیل به زبان مادری از سوی آذربایجانیها همواره با برخوردهای خشن حکومت ایران سرکوب می شود و بیش از ۶۰ درصد جمعیت ایران که غیرفارس هستند از تحصیل به زبان مادری محرومند.

 

صدور احکام سنگین زندان برای فعالین مدنی آذربایجانی

 

دستگاه امنیتی و قضائی ایران با طرح اتهامات ساختگی سعی در تصویر چهره ای خشونت طلب از مبارزات مدنی آذربایجانیها در ایران و صدور احکام سنگین برای فعالین آذربایجانی دارد.

مرتضی مرادپور، فردین مرادپور، رسول بدلی، علی بدلی، امین پاشا قره باغی و آرش عشقی مولان از فعالین مدنی آذربایجانی در تبریز در دادگاه تجدید نظر استان آذربایجان شرقی به شش سال تا شش ماه زندان محکوم شدند.

شعبه چهارم دادگاه تجدید نظر آذربایجانشرقی فردین مرادپور نوجوان ۱۸ ساله آذربایجانی را به شش سال حبس تعزیری و مرتضی مرادپور و رسول بدلی را به ترتیب به سه سال و دو سال حبس تعزیری محکوم کرد.

اتهام این افراد اجتماع و تبانی جهت ارتکاب جرم بر علیه امنیت کشور، تبلیغ علیه نظام و تهیه و نگهداری مواد منفجره عنوان شده است.

دادگاه همچنین علی بدلی، امین پاشا قره باغی و آرش عشقی مولان از فعالین مدنی آذربایجانی را به اتهام تبلیغ علیه نظام محاکمه و هر کدام را به تحمل شش ماه حبس تعزیری محکوم کرده است

این افراد در جریان راهپیمایی خانوادگی ۱ خرداد ۸۸(۲۲ می ۲۰۰۹) در پارک ائل گولی تبریز و پس از طرح شعارهایی در رابطه با حقوق زبانی و ملی آذربایجانیها بازداشت و پس از نزدیک به سه ماه بازداشت به قید وثیقه آزاد شده بودند.

نیروهای امنیتی و انتظامی ایران در حین برگزاری مراسم با تیراندازی و پرتاب گاز اشک آور به سوی شعار دهندگان به آنها حمله برده و عده ای را مجروح و بازداشت کرده بودند.

مسئولین امنیتی و قضایی ایران در جریان این پرونده با استناد به ترقه های آتش بازی کودکان در منزل برادران مرادپور اقدام به طرح اتهام ساختگی تهیه و نگهداری مواد منفجره برای فردین مرادپور و صدور حکم حبس تعزیری برای این نوجوان ۱۸ ساله نموده اند.

دادگاههای ایران فعالین آذربایجانی را که به کشورهای آذربایجان و ترکیه سفر می کنند را بازداشت و تحت شکنجه قرار می دهد وبر اساس اعترافات بدست آمده در زیر این شکنجه ها این فعالین را با اتهام ساختگی جاسوسی محاکمه و زندانی می کند.

نقی احمدی آذر مقدم نویسنده و روزنامه نگار آذربایجانی از سوی شعبه سوم دادگاه انقلاب تبریز به پنج سال حبس تعزیری و ده سال محرومیت از سفر به جمهوری آذربایجان محکوم گردید. این نویسنده آذربایجانی پس از رفت و آمد به محافل ادبی در جمهوری آذربایجان به جاسوسی در خاک ایران علیه ارمنستان و به نفع جمهوری آذربایجان سنگین متهم گردیده است.

احمدی آذر ۱۵ فروردین ماه ۸۸(۴ آوریل ۲۰۰۹) بازداشت و پس از تحمل تحمل صد و چهل و شش روز بازداشت به قید وثیقه ۱۵۰ میلیون تومانی از زندان تبریز آزاد شده بود. دادگاه این نویسنده آذربایجانی به صورت غیرعلنی برگزار شده و وی از حق داشتن وکیل در دوران بازداشت محروم بوده است. خانواده احمدی آذر می گویند این نویسنده آذربایجانی به هیچگونه اطلاعات محرمانه ای دسترسی نداشته است تا از طریق انتقال آنها اقدام به جاسوسی نموده باشد.  

در سالهای گذشته نیز سعید متین پور فعال حقوق بشر آذربایجانی بعد از سفر به ترکیه و علی عباسی بعد از سفر به جمهوری آذربایجان با اتهام ساختگی جاسوسی و ارتباط با دول بیگانه مواجه و به احکام هشت ساله و پنج ساله حبس تعزیری محکوم شده بودند.

شعبه سوم دادگاه انقلاب تبریز ابراهیم فرج زاده، حسین نصیری و نوراله حسینیان به تحمل شش ماه حبس تعزیری و جواد سلمانی و ابوالفضل نصیری به پرداخت پانصد هزار تومان جریمه نقدی محکوم کرده است. اتهام این فعالین آذربایجانی عضویت در دسته جات و گروهها به قصد برهم زدن امنیت کشور و تبلیغ علیه نظام از طریق دعوت مردم به تجمع در سالگرد اعتراضات مردم بر علیه کاریکاتور نژادپرستانه روزنامه ایران در ۱ خرداد ۸۶ و سفر به جمهوری آذربایجان عنوان گردیده است

این افراد پس از آنکه اعلامیه هایی در خصوص دعوت مردم به تجمع در سالگرد اعتراضات آذربایجانیها بر علیه کاریکاتور موهن روزنامه ایران در سطح شهر تبریز پخش شده بود در ۶ اردیبهشت ۸۶(۲۶ آوریل ۲۰۰۷)بازداشت شده بودند. بازداشت شدگان پس از تحمل ۸۱ روز بازداشت موقت به قید وثیقه های ۳۰ و ۱۰ میلیون تومانی از زندان آزاد شده بودند.

جلسه رسیدگی به اتهامات این فعالین آذربایجانی ۱۹ شهریور ۸۶(۱۰ سپتامبر ۲۰۰۷) و ۱۷ آذر ۸۸(۸ دسامبر ۲۰۰۹) در شعبه سوم دادگاه انقلاب تبریز به ریاست قاضی بیات و به صورت غیر علنی برگزار شده و علی اصغر اسماعیلی و صمد عالمی وکلای دادگستری در تبریز وکالت این این افراد را بر عهده داشته اند.بازداشت شدگان در تمام مدت بازداشت از حق دسترسی به وکیل و ملاقات با خانواده محروم بوده اند.

بدنبال انتشار فیلمی در اینترنت که محمد خاتمی رئیس جمهور پیشین ایران (که از موسوي حمايت كرده است) را در حال بازگویی جوکی در مورد آذربايجاني‌ها نشان می‌دهد شهرها و دانشگاههای آذربایجان به صحنه اعتراضات آذربایجانیها تبدیل شد. در جریان این اعتراضات و همزمان با سخنرانی میرحسین موسوی در تبریز ماموران امنیتی با حمله به عده ای از حاضرین که شعار سر می دادند، آنها را به شدت مورد ضرب و شتم قرار داده و عده زیادی را بازداشت کرده بودند.

علی و مهدی ایمانی (فعالین دانشجویی آذربایجانی در دانشگاه تبریز)٬ جهانبخش و نادر بخت آور از فعالین مدنی آذربایجانی در تبریز از سوی شعبه ۱۱۱ جزائی تبریز به احکام شش ماه تا سه ماه حبس تعلیقی و سی ضربه شلاق محکوم گردیدند. قاضی محمدی رئیس شعبه ۱۱۱ جزائی تبریز طی حکمی علی و مهدی ایمانی (دانشجویان دانشگاه تبریز) را به شش ماه حبس تعلیقی به مدت چهار سال و جهانبخش و نادر بخت آور را هرکدام به ۹۱ روز حبس تعلیقی به مدت دو سال و سی ضربه شلاق محکوم کرده است.

این فعالین پس از پایان مراسم سخنرانی میرحسین موسوی در ورزشگاه باغشمال تبریز در ۴ خرداد ۸۸(۲۵ می ۲۰۰۹) و بدنبال طرح شعارهایی در حین مراسم با موضوع حقوق زبانی و ملی آذربایجانیها و اعتراض به جوک نژادپرستانه سید محمد خاتمی (عضو کمپین انتخاباتی موسوی)، توسط نیروهای امنیتی ایران دستگیر شده بودند.  اتهام این افراد اخلال در نظم عمومی و ایجاد سر و صدا در حین سخنرانی میر حسین موسوی در ورزشگاه باغشمال تبریز عنوان شده است.

جلسه دادگاه این فعالین  ۲۹ و ۳۰ دی ٨٨ (۱۹ و ۲۰ ژانویه ۲۰۱۰)به صورت غیر علنی برگزار شده بود و نقی محمودی وکیل دادگستری در تبریز وکالت جهانبخش و نادر بخت آور را بر عهده داشته است. متهمین در طول دوره بازداشت و دادرسی از حق داشتن وکیل محروم بوده اند و در دوران بازداشت مورد ضرب و شتم قرار گرفته اند.

 

برگزاری دادگاه

 

جلسه رسیدگی به اتهامات حسن ارک، روزنامه نگار آذربایجانی روز دوشنبه ۱۲ بهمن ٨٨(۱ فوریه ۲۰۱۰) در شعبه سوم دادگاه انقلاب تبریز به ریاست قاضی بیات برگزار شده است. این روزنامه‌نگار آذربایجانی ٣۰ شهریور ٨٨(۲۱ سپتامبر ۲۰۰۹) توسط ماموران اداره اطلاعات در تبریز بازداشت و پس از ۳۹ روز بازداشت موقت به قید وثیقه های ۵۰ میلیون تومانی از زندان آزاد شده ‌بود. اتهامات ارک تبلیغ علیه نظام، افترا به رهبری و نیروی انتظامی و اجتماع و تبانی جهت ارتکاب جرم بر علیه امنیت ملی از طریق مصاحبه با تلویزیون ماهواره‌ای «گوناز تی وی» عنوان شده است.

دادگاه انقلاب از میان اتهامات وارده اتهام تبلیغ علیه نظام و اجتماع و تبانی جهت ارتکاب جرم بر علیه امنیت ملی را مورد رسیدگی قرار داده و اتهام افترا به رهبری و نیروی انتظامی را جهت رسیدگی به شعبه ۱۰۶ جزائی ارجاع نموده است.

 

جلسه دادگاه حسن ارک به صورت غیر علنی برگزار شده و نقی محمودی وکیل دادگستری در تبریز وکالت ارک را بر عهده داشته است.حسن ارک نویسنده عضو هیات تحریریه نشریه توقیف شده شمس تبریز و نویسنده آذربایجانی می باشد

 

آزادی از زندان

 

جمشید زارعی فعال شناخته شده آذربایجانی روز یکشنبه ۲ اسفند ٨٨(۲۱ فوریه ۲۰۱۰) پس از تحمل مدت حبس شش ماهه از زندان تبریز آزاد شد. اتهام این فعال مدنی آذربایجانی تبلیغ علیه نظام از طریق تهیه و پخش اعلامیه دعوت مردم به شرکت در تجمع اعتراضی ۱ خرداد ۸۸ مصادف با سالگرد چاپ کاریکاتور توهین آمیز روزنامه ایران بر علیه ترکها عنوان شده بود و شعبه دوم دادگاه انقلاب تبریز به ریاست قاضی بیات طی حکمی در ۱۲ آبان ۸۷(۲ نوامبر ۲۰۰۸) این فعال آذربایجانی را به شش ماه حبس تعزیری محکوم کرده بود.

زارعی ۲۱ اردیبهشت ۸۷(۱۰ می ۲۰۰۸) به همراه چند تن دیگر در تبریز بازداشت و پس از تحمل سه ماه بازداشت موقت به قید وثیقه از زندان آزاد شده بود.

هادی مرتضی سیلاب مدیر مسئول نشریه دانشجویی دان اولدوزو و علی تهمتن استاد موسیقی آذربایجانی روز پنجشنبه ۲۹ بهمن ۸۸(۱۸ فوریه ۲۰۱۰) پس از تحمل ۵۲ روز بازداشت موقت به قید وثیقه ۲۰ و ۳۰ میلیون تومانی از زندان تبریز آزاد شدند. اتهام این افراد اجتماع و تبانی جهت ارتکاب جرم بر علیه امنیت کشور، اقدام علیه امنیت ملی و تبلیع علیه نظام به نفع گروههای قوم گرا عنوان شده است.

این فعالین ۸ دی ۸۸(۲۹ دسامبر ۲۰۰۹) و پس از شرکت در مراسم تشییع جنازه چنگیز بخت آور از فعالین مدنی آذربایجانی در در قبرستان مارالان تبریز بازداشت شده بودند. فعالین آذربایجانی در این مراسم با نثار گل و سر دادن شعارهایی این ضایعه را تسلیت گفته و مارش ملی آذربایجان را خوانده بودند.

ماموران امنیتی پس از پایان مراسم به شرکت کنندگان در مراسم حمله کرده و با استفاده از چماق و زنجیر و گاز اشک آور مردم را مورد ضرب و شتم قرار داده و عده ای را بازداشت کرده بودند. این افراد در مدت بازداشت موقت و مرحله تحقیقات از دسترسی به وکیل محروم بوده و مورد ضرب و شتم ماموران اداره اطلاعات تبریز قرار گرفته بودند.

 

ممانعت از برگزاری مراسم بزرگداشت ستارخان در دانشگاه زنجان

 

فشار بر فعالین دانشجویی آذربایجانی و ممانعت از برگزاری مراسمات فرهنگی دانشجویان آذربایجانی در سالهای اخیر افزایش یافته است و مسئولین فرهنگی دانشگاهها به نام حفظ همبستگی ملی مانع از برگزاری مراسمات شب شعر و موسیقی آذربایجانی و بزرگداشت قهرمانان ملی آذربایجانیها در دانشگاههای ایران می شوند

هیات نظارت دانشگاه زنجان مانع از برگزاری مراسم گرامیداشت یاد و خاطره ستارخان در دانشگاه زنجان با نام «ائل هارایی» شد. مسئولین دانشگاه زنجان ۹ اسفند ۸۸(۲۸ فوریه ۲۰۱۰) و چند ساعت پیش از آغاز مراسم با نشان دادن نامه معاونت سیاسی و امنیتی استانداری استان زنجان به مسئولین کانون فرهنگی اشراق که مسئولیت برگزاری این مراسم را برعهده داشت خبر از لغو مجوز این مراسم دادند.

مسئولین برگزاری مراسم در نظر داشتند تا این مراسم با برگزاری شب شعر ترکی آذربایجانی، سخنرانی مورخین و برپایی نمایشگاه عکس برگزار گردد.

پیش از این نیز جمعیت اسلامی دانشجویان دانشگاه زنجان که در سال ۱۳۸۰ (۲۰۰۱) در این دانشگاه تاسیس شده بود اقدام به برگزاری برنامه های متنوع فرهنگی و اجتماعی و انتشار نشریات با محوریت حقوق اتنیکهای غیر فارس با محوریت آذربایجانیها می نمود

مسئولین دانشگاه زنجان پس از برگزاری مراسم روز جهانی زبان مادری توسط جمعیت اسلامی دانشجویان دانشگاه زنجان در اسفند سال ۱۳۸۵(۲۰۰۶) این تشکل دانشجویی را منحل و داوود خداکرمی دانشجوی کارشناسی ریاضی و دبیر این تشکل دانشجویی را از دانشگاه اخراج کرده بودند.

 

فیلترینگ سایتهای اینترنتی

 

سایت اینترنتی بیزیم تبریز نیوز روز دوشنبه ۱۹ بهمن ٨٨(۸ فوریه ۲۰۱۰) از سوی اداره مخابرات ایران فیلتر شد. این سایت اینترنتی یکی از مراکز فعال خبری در منطقه آذربایجان می باشد که پس از فعالیت موثر در زمینه اطلاع رسانی در عرصه های اجتماعی، فرهنگی وسیاسی فیلتر می شود.

فیلترینگ این سایت اینترنتی در راستای ایجاد اختلال برای جریان آزاد اطلاعات و ممانعت از دسترسی کاربران داخلی به اخبار و رویدادهای آذربایجانیها در ایران صورت می گیرد.

در سالهای گذشته نیز سایتهای اینترنتی آداپ، ساوالان سسی، اویرنجی، میللی حرکت، گوناسکام و دهها سایت اینترنتی دیگر که همگی اخبار و وقایع منطقه آذربایجان در شمال غرب ایران را منتشر می کردند از سوی حکومت ایران فیلتر شده اند